Lucia Lauková Tlačové správy

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok čakajte na väčšine územia búrky, teploty do 32 °C

Dnešná pranostika znie: Keď sa muchy dávajú do rojov večer, na druhý deň bude pekne. Meniny má Libuša. Slnečno a na väčšine územia búrky. Teploty 27 až 32 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok čakajte na väčšine územia búrky, teploty do 32 °C
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 29 až 32 stupňov C.

Stred: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

Východ: slnečno a možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

Meniny má Libuša

Pôvod mena Libuša nachádzame u našich susedov v Čechách a jeho význam je „ľúbená, milovaná, milá“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Libuška, Liba. Meniny oslavujú 30. júla.

Už od detstva sa dožadujú stálej pozornosti. Snažia sa nadväzovať stále nové kontakty, potrebujú sa totiž zviditeľňovať. Ako na priateľky sa na ne môžeme spoľahnúť a zdôveriť sa im.

Pri štúdiu či pri hľadaní zamestnania majú určený presný cieľ. Dokážu pritom zmobilizovať všetky sily. Libušky sú si vedomé svojho šarmu a za partnerov si vyberajú silné osobnosti s vysokým spoločenským postavením.

Ak sa im darí, majú pevné zdravie. Do svojho jedálneho lístka by mali zaradiť veľa surovej zeleniny a výrobky zo sóje. Ovplyvňuje ich planéta Mars.

Šťastná farba Libuší je červená. Ochranné rastliny púpava a chmeľ, kamene diamant a ametyst.

Stalo sa doma

1907 – Uhorský parlament prijal zákon č. 45, známy ako derešový. Zákon umožňoval obmedzovanie osobnej slobody poľnohospodárskym robotníkom zo strany zamestnávateľov a pripúšťal aj telesné tresty.

1928 – V Bratislave vznikol Slovenský veslársky klub.

1971 – František Venclovský sa stal prvým občanom bývalého Československa, ktorý preplával Lamanšský prieliv (La Manche).

1975 – Československá socialistická republika (ČSSR) sa zúčastnila na Konferencii o bezpečnosti a spolupráci, ktorá prebiehala (do 1.8) v Helsinkách. Konferencia schválila na nátlak Západu aj tzv. tretí kôš týkajúci sa ľudských a občianskych práv. Tým sa vytvorili pre československú opozíciu výhodné podmienky, keď jej činnosť bola aj napriek neustálej represii garantovaná medzinárodne platnou konvenciou podpísanou tiež ČSSR.

2005 – Pri Bielom dome v Tatranskej Polianke vypukol najrozsiahlejší požiar vo Vysokých Tatrách od založenia Tatranského národného parku (TANAP) v roku 1949.

2007 – Na Slovensku po prvý raz odstránili žlčník laparoskopicky formou jednodňovej chirurgie. Operácia sa uskutočnila na pracovisku CIBAMED v Bojniciach. Pacientom bol 46-ročný muž, ktorý odišiel domov necelých 24 hodín po operácii.

Stalo sa vo svete

1863 – Republikán, 16. americký prezident (1861–1865) Abraham Lincoln vydal nariadenie Oko za oko, ktorým prikázal za zastrelenie každého zajatého černošského vojaka armády Únie zastreliť jedného zajatého vojaka armády Konfederácie.

1935 – V Spojenom kráľovstve vyšla prvá kniha zo série Penguin Books, ktorá začala paperbackovú (brožovanú) revolúciu. Bolo to dielo Ariel od André Mauroisa.

1971 – Začal sa vo Viedni prvý Medzinárodný psychoanalytický kongres, na ktorom sa zúčastnila aj dcéra zakladateľa psychoanalýzy Sigmunda Freuda Anna, ktorá kongres otvorila.

1980 – Nové Hebridy sa stali pod menom Vanuatu nezávislou republikou. Prezidentom sa stal George Kalkoa.

1990 – Libérijské vládne jednotky v rámci bojov v občianskej vojne zmasakrovali v meste Monrovia približne 600 civilistov.

2001 – Kanada sa stala prvou krajinou na svete, ktorá povolila nevyliečiteľne chorým pacientom pestovať a fajčiť vlastnú marihuanu, bez ohľadu na protesty lekárov.

2002 – Prezidenti Konžskej demokratickej republiky (KDR) a Rwandskej republiky Joseph Kabila a Paul Kagame podpísali v juhoafrickej Pretórii mierovú dohodu, ktorá ukončila ozbrojený konflikt medzi oboma krajinami. Štyri roky trvajúce boje si vyžiadali asi dva a pol milióna obetí.

2003 – V mexickej továrni v meste Puebla zišlo z výrobnej linky posledné auto typu Volkswagen „chrobák“. Jeho výroba bola zastavená.

2011 – Lietadlá NATO zničili tri televízne satelitné vysielače v líbyjskej metropole Tripolis využívané vtedajším vodcom Muammarom Kaddáfím.

2013 – Poslanci pakistanského parlamentu a provinčných zastupiteľstiev napriek bojkotu opozície zvolili za nového prezidenta krajiny kandidáta vládnej strany Mamnúna Husajna.

Skladba dňa

1941, Paul Anka (rodený Paul Albert Anka), Ottawa, Ontario, Kanada, spevák, skladateľ a herec. Ešte ako 15-ročný študent sa zaľúbil do rodinnej opatrovateľky Diany Ayoub, bola však staršia ako on a jeho lásku neopätovala. Zaľúbený Anka preto zložil pieseň, ktorej dal názov Diana. Tá sa v auguste 1957 stala celosvetovým hitom, predaj platní prevýšil náklad desať miliónov, čo bol v tej dobe rekord v predajnosti. Do roku 1963 vydával jeden hit za druhým, potom ustúpil z predných pozícií. V hitparáde mal 26 skladieb, populárny bol aj v Anglicku, kde mal v hitparáde dvanásť piesní. O comeback sa pokúsil – a úspešne v roku 1969 ako spevák aj ako skladateľ. Je autorom hitu She's A Lady speváka Toma Jonesa či My Way slávneho Američana Franka Sinatru. V auguste 1990 dostal americké občianstvo a žije s rodinou v Las Vegas. Na svojom konte má skoro tri desiatky štúdiových albumov, k tomu patria ja na tri desiatky live a kompilácií, najnovší Duets vyšiel v apríli 2013. V rámci európskeho turné mal 5. februára 2016 koncertovať v Bratislave. Samotný spevák však koncerty zrušil z dôvodu, že má obavy o bezpečnostnú situáciu pri koncertoch v Európe.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM