RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok týždňa s malou oblačnosťou, teploty preskočia 30 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Horúčosť v auguste ničomu neškodí, iba čo sa mlynár po potoku brodí." Meniny oslavuje Anabela. Slnečno, na severe možnosť búrok. Teploty 28 až 33 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok týždňa s malou oblačnosťou, teploty preskočia 30 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 30 až 33 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Meniny oslavuje Anabela

Ženské meno Anabela vzniklo spojením mien Anna a Bella, alebo spojením Anna a Sibyla, alebo z latinského mena Amabel, čo v preklade znamená „hodná lásky“, „milá“, „ľúbezná“. Na Slovensku stretneme len málo dievčat a žien s týmto menom. Meniny majú 20. augusta a oslovujeme ich napríklad Bela, Belka.

Anabely sú sčítané, pohotové a samostatné. Priatelia sa len s kým chcú a vo vzťahoch majú stanovené jasné pravidlá. Sú aj „nákazlivo“ veselé a rady ovládajú iných.

Štúdium Anabely je mierne chaotické. Dobre sa však môžu uplatniť v oblasti vedy alebo napríklad vo verejnej správe, pretože si vedia poradiť za každých okolností.

Stalo sa doma

1848 – Začala sa doprava na železničnej trati Marchegg – Bratislava. Trať sa stala spojnicou medzi Severnou dráhou a Uhorskou centrálnou železnicou. Spájala obe hlavné mestá monarchie (Viedeň a Budapešť) a pre Bratislavu znamenala rýchly rozvoj priemyslu. Zároveň Bratislavčania po prvý raz videli parnú lokomotívu. Lokomotíva bola značky Bihar.

1874 – Bolo zrušené slovenské gymnázium v Revúcej.

1944 – Anglo-americké letectvo bombardovalo rafinériu v Dubovej.

1968 – V Prahe sa začalo o 14.00 h zasadanie predsedníctva ÚV KSČ. Počas jeho priebehu prišla o 23.00 h prvá správa o obsadení republiky vojskami „socialistickej päťky“ (ZSSR, NDR, Poľska, Maďarska a Bulharska). Za dramatickej situácie došlo k schváleniu rozkazu ministra obrany Martina Dzúra, aby armáda nekládla odpor – to isté sa vzťahovalo na Bezpečnosť a Ľudové milície. Bolo vydané „Provolání ke všemu československému lidu“, v ktorom sa uvádzalo, že vojská ZSSR obsadzujú ČSSR proti vôli ústavných orgánov a bez ich vedomia. Na vpáde do Československa sa zúčastnilo 27 bojových divízií.

1984 – Začala sa skúšobná prevádzka jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach.

Stalo sa vo svete

1741 – Dánsky moreplavec v ruských službách Vitus Jonassen Bering pristál na pobreží severoamerického teritória, ktoré nebolo dovtedy zakreslené v mapách, a nazval ho Aljaškou.

1866 – V Baltimore založili prvú odborovú organizáciu (National Labor Union) v USA.

1914 – Prvá svetová vojna: Nemecké vojská dobyli Brusel v Belgicku.

1940 – Španiel Ramón del Río Mercader zaútočil na sovietskeho revolucionára žijúceho v exile v Mexiku Leva Trockého a horolezeckým čakanom mu rozbil hlavu. Trockij na druhý deň (21.8.) podľahol zraneniam.

1977 – Odštartovala americká kozmická sonda Voyager 2.

1979 – Odstúpil indický premiér Čaran Singh a vypísali nové parlamentné voľby.

1995 – Zle nastavený signál na železničnej trati v indickom meste Uttarpradéš spôsobil najväčšiu železničnú tragédiu v dejinách Indie. Zahynulo 400 ľudí a 500 bolo zranených.

2008 – Druhú zlatú medailu pod olympijskými kruhmi v čínskom Pekingu získal Jamajčan Usain Bolt. Po zlate na 100 m v novom svetovom rekorde bol najrýchlejší aj na 200 metrovej trati a znovu vo svetovom rekorde 19,30 s.

  • Lietadlo spoločnosti Spanair, ktoré malo odletieť z Madridu na Kanárske ostrovy, havarovalo na vzletovej dráhe letiska Barajas. Pri tragickej nehode zahynulo na mieste 146 ľudí a ďalších osem osôb podľahlo zraneniam neskôr. Prežilo len 18 ľudí.

2009 – Abdala Basata al-Midžrahího, jediného uväzneného človeka usvedčeného z bombového útoku na americké lietadlo, ktoré sa zrútilo na Lockerbie v Škótsku v roku 1998, prepustili z väzenia v Škótsku. Muž sa vrátil do svojej rodnej Líbye.

Skladba dňa

1948 – Narodil sa anglický rockový spevák Robert Anthony Plant, ktorý sa preslávil svojím účinkovaním v legendárnej kapele Led Zeppelin.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM