Tlačové správy

RANNÁ ŠTVORKA: Streda prinesie na sever a východ sneženie, obloha bude zamračená

Pranostika na dnes hovorí: "Keď je druhého januára jasno, bude veľa ovociny." Meniny oslavujú Alexandra a Karina. Prevažne zamračené, na severe a východe snehové prehánky. Teploty -2 až 3 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda prinesie na sever a východ sneženie, obloha bude zamračená
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne zamračené a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Alexandra a Karina

Krstné meno Alexandra je odvodené z mužského mena Alexander, má grécky pôvod a znamená „obranca mužov“. Nositeľky tohto mena oslovujeme Saška, Saša.

Ženské meno Karina má taliansky pôvod, staršou podobou je meno Karin a v preklade znamená „pekná“, „milá“. Dievčatká a dámy s týmto menom oslovujeme Karinka, Karin. Meniny oslavujú spolu s Alexandrami 2. januára.

Alexandry aj Kariny majú pohotové reakcie. Sú veľmi zvedavé, cieľavedomé a majú veselú povahu. Disponujú priam neuveriteľnou pamäťou. Vždy všetko vedia a ak aj nie, tak sa usilujú do danej problematiky preniknúť. Rady sa učia a štúdium im nerobí problémy. V profesii, ktorú si zvolia, sú zvyčajne perfektné.

Stalo sa doma

1968 – V Pešti začali vychádzať Slovenské noviny.

1951 – Vysvätili tajne Pavla Hnilicu za biskupa.

1955 – V Bratislave vzniklo pod vedením Karola Šišku Laboratórium experimentálnej chirurgie.

1969 – Predsedníctvo SNR vymenovalo prvú vládu SSR na čele so Štefanom Sádovským.

2001 – Minister obrany SR Pavol Kanis odovzdal prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi abdikačné listiny a audit svojich majetkových pomerov. Svoju rezignáciu oznámil Kanis 16. decembra 2000, keď nedokázal spoľahlivo vysvetliť financovanie stavby luxusnej vily.

2010 – Letisko v Poprade informovalo letisko v írskom Dubline, že na palube lietadla smerujúceho do írskeho hlavného mesta sa nachádzala vzorka výbušniny, ktorá sa tam dostala v rámci štandardnej aktivačnej činnosti, kedy má vycvičený pes nájsť výbušninu medzi batožinou. Službukonajúci policajt zabudol vybrať vzorku z batožinového priestoru.

Stalo sa vo svete

1757 – Vojská Spojeného kráľovstva obsadili indickú Kalkatu.

1839 – Francúzsky fotograf Louis Daguerre zhotovil prvú fotografiu Mesiaca.

1959 – Vo francúzskom mládežníckom časopise Pilote začali vychádzať prvé komiksové príbehy Asterixa a Obelixa a ich galskej družiny rebelujúcej proti Rímskemu impériu, autormi boli spisovateľ René Goscinny a výtvarník Albert Uderzo.

1959 – ZSSR vypustil prvú automatickú sondu na svete Luna 1 (v laickej verejnosti známejšia ako Lunik) na prieskum Mesiaca.

1971 – Zrútila sa tribúna na futbalovom štadióne Ibrox Park v škótskom meste Glasgow pri stretnutí medzi futbalovými mužstvami Rangers a Celtic, pričom zahynulo 66 osôb a 145 bolo zranených.

1979 – Kanada zaviedla metrický systém, keď zmenila svoje základné jednotky míle na kilometre a galóny na litre.

2001 – Prvá taiwanská loď priplávala legálne po vyše 50 ročnej prestávke do čínskeho prístavu Fu-čou z taiwanského ostrova Matsu.

2002 – Zacariasa Moussaouiho ako prvého oficiálne obžalovali zo spoluúčasti na teroristických útokoch v Spojených štátoch amerických, ktoré sa stali 11. septembra 2001. Za útoky bola zodpovedná teroristická sieť al Káida s vodcom Usáma bin Ládinom.

2006 – V nemeckom meste Bad Reichenhall sa zrútila pod ťarchou snehu strecha klziska. Zahynulo 15 ľudí a viac ako 30 sa zranilo.

2010 – Približne 20 000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou v dôsledku zemetrasenia, ktoré zasiahlo odľahlý horský región Tadžikistanu.

2011 – V Španielsku začal platiť prísny protifajčiarsky zákon, ktorý v súlade s tou najstriktnejšou protitabakovou legislatívou Európskej únie zakázal fajčiť v uzavretých verejných miestach vrátane barov, reštaurácií, diskoték, kasín, letísk a dokonca aj niektorých verejných priestranstiev.

Skladba dňa

1952 – Narodil sa Graeme Strachan, Melbourne, spevák austrálskej skupiny Skyhooks. Táto rocková formácia vznikla v Melbourne v roku 1973. V októbri 1974 vydali debutový album Living In The 70's. Rozišli sa v roku 1983, sporadicky sa vrátili na pódiá aj v 90. rokoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM