RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude zamračený s teplotami do 28 °C, meniny má Iľja a Eliáš

S dnešným dňom je spojená pranostika: Na svätého Eliáša je dopoludnia leto, popoludní jeseň. Meniny má Iľja a Eliáš. Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude zamračený s teplotami do 28 °C, meniny má Iľja a Eliáš
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Iľja a Eliáš

Mužské mená Iľja a Eliáš majú hebrejský pôvod a znamenajú „môj Boh“. Sú zaužívané skôr v rusky hovoriacich krajinách, kde ich oslovujú Iľjuška, Ilek, Elo, Eli.

Iľja aj Eliáš, ktorí oslavujú meniny 20. júla, sú aktívni a znášanliví muži. Svoju zodpovednosť prejavujú už ako študenti. Pri voľbe povolania uprednostňujú zamestnanie, v ktorom je nevyhnutný priamy kontakt s ľuďmi.

Iľja a Eliáš dokážu odvážne bojovať s prekážkami, ak sa vyskytnú. Aj keď sa im nepodarí všetko zvládnuť, nerobia si z toho ťažkú hlavu a neúspech berú ako súčasť života.

Zdravie týchto mužov je pomerne dobré. Ovplyvňujú ich planéty Jupiter a Mesiac. Ich šťastné farby sú modrá, biela a béžová. Ochranné rastliny slez, sedmokráska, ochranné kamene avanturín, granát.

Stalo sa doma

1467 – V Bratislave začala činnosť prvá univerzita na území Slovenska Academia Istropolitana.

1944 – Na chate neďaleko obce Čremošné sa uskutočnila porada politického a vojenského velenia odboja. Politickú skupinu zastupovali Gustáv Husák, Ladislav Novomeský, Ján Ursíny, Jozef Lettrich, Peter Zaťko a Ivan Horváth. Na čele vojakov bol Ján Golián.

1992 – Abdikoval československý prezident Václav Havel.

2008 – Slovenskí volejbalisti vyhrali 5. ročník prestížnej Európskej ligy mužov. Vo finálovom dueli v tureckej Burse zdolali Holandsko 3:1.

Stalo sa vo svete

1917 – Predseda srbskej vlády Nikola Pašič a predstaviteľ londýnskeho Juhoslovanského výboru Ante Trumbič (Chorvát) podpísali Korfskú deklaráciu, podľa ktorej mali Srbi, Chorváti a Slovinci vytvoriť po prvej svetovej vojne spoločnú jednotnú monarchiu na čele so srbskou dynastiou Karadžordževi­čovcov.

1944 – Nemecký plukovník Claus Schenk von Stauffenberg sa pokúsil o atentát na Adolfa Hitlera v jeho hlavnom stane Wolfsschanze v Rastenburgu. Hitler atentát prežil a utrpel iba niekoľko odrenín.

1951 – V izraelskom Jeruzaleme zavraždili jordánskeho kráľa Abdalláha ibn Husejna.

1974 – Turci s mohutnými námornými, pozemným a leteckými silami podnikli inváziu na ostrov Cyprus a obsadili asi 40 percent jeho územia.

1976 – Na povrchu Marsu pristála americká vesmírna sonda Viking 1, ktorá vyslala na Zem prvé snímky povrchu Červenej planéty a uskutočnila tam vedecké merania.

1982 – Dve silné bomby vybuchli v londýnskom Hyde Parku a Regen's Parku. Zahynulo deväť osôb a 47 bolo zranených, k zodpovednosti sa prihlásila IRA.

Skladba dňa

1947 – Carlos Santana (vlastným menom Carlos Augusto Alves Santana), Autlan de Navarro, Mexiko, gitarista a skladateľ. Vyrastal v mexickej Tijuane, na začiatku 60. rokov sa rodina presťahovala do San Francisca, tu v júni 1965 maturoval. V roku 1966 založil svoju prvú formáciu, dostala názov The Santana Blues Band. Účinkovali v klubech a parkoch v San Franciscu. V roku 1968 si skrátili názov na Santana. Pod týmto názvom debutovali 16. júna 1968 na koncerte v sále Fillmore West Theater v San Franciscu, 15. augusta 1969 hrali na slávnom festivale Woodstock. Hneď po ňom nahrávajú prvý album, ktorý dostal názov Santana. V septembri 1970 vychádza druhý album Abraxas. Na ňom boli hity Black Magic Woman/Gypsy Queen a Oye Como Va. LP Abraxas bola v Spojených štátoch 6 týždňov na čele rebríčka albumov, 6. decembra 1969 koncertovali v Kalifornii spolu s Rolling Stones, 18. apríla 1970 koncertovali prvýkrát v Anglicku, v londýnskej Royal Albert Hall. V septembri 1971 vyšiel v poradí tretí album Santana III. Päť týždňov viedol americký rebríček. Nasledovala dlhoročná úspešná dráha, 15. júna 1999 vydal vysoko oceňovaný album Supernatural. Ten mal 11 nominácii na cenu Grammy a deväť z nich aj získal. Veľkými hitmi z neho boli skladby Smooth, aj tá získala cenu Gramy ako skladba roka a Corazon Espinado. V októbri 2002 vydal ďalší úspešný album Shaman. V marci 2007 vyšiel live album Carlos Santana & Wayne Shorter – Live at the Montreux Jazz Festival 1988. Dnes má na svojom konte 22 štúdiových albumov, najnovší Shape Shifter vyšiel v máji 2012, predchádzajúci Guitar Heaven vydali v septembri 2010. K diskografii patrí aj päť live a dvadsiatka kompilačních albumos. Podľa amerického hudobného časopisu Rolling Stone patrí Carlos Santana medzi 15 najlepších svetových gitaristov všetkých čias. Je držiteľom trinástich cien Grammy. Na štadióne Internu v Bratislave koncertoval 29. júna 2008.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM